Vijesti i najave

Održana konferencija na temu „Mogućnosti digitalnih tehnologija u skrbi o starijim osobama”

  • Podijeli:
  • Ispis:

Dana 25.04.2022. LAG Zagorje – Sutla organizirao je još jednu u nizu aktivnosti u sklopu projekta „Veselo, veselo, seniori“ čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa grada Pregrade. Uz pozdravne riječi gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj osvrnuo se na tijek projekta, benifite od projekta, angažiranost GDCK Pregrada i njihovo zalaganje. Voditeljica projekta Štefica Pasarić je potom također pozdravila sve prisutne i dala kratak pregled dosad realiziranih aktivnosti u okviru projekta, ali i onoga što je još pred nama.

 

Konferencija pod nazivom „Mogućnosti digitalnih tehnologija u skrbi o starijim osobama” tematikom je doprinijela boljem razumijevanju, kako se korištenjem digitalnih tehnologija može pomoći starijoj populaciji u svakodnevnom životu a ujedno i kako mogu život učiniti jednostavnijim i upotpunjenijim.

Govornici iz sektora zdravstva, od kojih je Maša Šams - Bival predstavnica Klinike Magdalena iz Krapinskih Toplica, predstavila uslugu „virtualna ambulanta“ kojoj je svrha ustupiti pomoć pacijentima na najbrži i najučinkovitiji način, putem on line konzultacija. Kroz predstavljanje usluge „Pomoć putem telefona“ predstavnik Udruge Prisutnost iz Zagreba, gospodin Jegić Krešimir, sudionike konferencije upoznao je s načinom rada Udruge kojoj je primarna djelatnost pomoć starijoj populaciji i osobama s invaliditetom putem telefona kroz rješavanje raznih situacija telefonskim putem.

Stručnjaci iz IT sektora, od kojih je Luka Šiltić predstavnik tvrtke Ultima iz Pregrade prezentirao temu “Internet sigurnost i korištenje interneta osoba starije životne dobi”, upoznao je prisutne s navedenom tematikom koja je vrlo bitna a ne pridodaje joj se dovoljno pažnje, te može doći do ugroze korisnika ako ne postoji dovoljno spoznaja i znanja o navedenoj temi. Marijan Biruš predstavnik tvrtke 7Consulting iz Desinića, kroz svoje predavanje „Dostupnost i pregled digitalnih usluga za stariju populaciju“ naveo je najbitnije digitalne usluge koje starija populacija može koristiti kao jednostavniji način rješavanja svakodnevnih problema. U sklopu projekta „Veselo, veselo, seniori“ odrađeno je niz radionica na temu računarske pismenosti. Dario Hunski, predstavnik tvrtke Foton iz Pregrade kroz svoj rad s umirovljenicima iz „prve ruke“ nam je predstavio svoja iskustva u radu s njima, njihovo prihvaćanje novih spoznaja te rezultate radionica. Kako bismo saznali gledanje na navedenu temu iz perspektive umirovljenika, gospođa Ljiljana Šimun navela nam je par primjera iz svakodnevnog života, u kojem omjeru koristi digitalne tehnologije te što bi po njenom mišljenju još trebalo nadopuniti, kako bi više ljudi krenulo u usvajanje znanja i korištenje istih. Zaključci konferencije bili su usmjereni prema mlađoj populaciji, da pomognu svojim starijim ukućanima u savladavanju prepreka pri korištenju on line usluga, drugi bitan zaključak bio je usmjeren prema općinskim i gradskim strukturama da pomognu u omogućavanju potrebne infrastrukture, besplatan internet i nabava opreme za informatičke radionice u sklopu Udruga i društava. GDCK Pregrada je sve prisutne počastio prigodnim domjenkom na kojem su se nastavile daljnje rasprave vrlo zanimljivih tema konferencije.

Javite nam se

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA ZAGORJE - SUTLA

Zagorska Sela 39

49296 Zagorska Sela

Podružnice: Pregrada - Pod Lenartom 1 | Zabok - Ulica Matije Gupca 53

OIB: 51537528813

IBAN: HR5024020061100639892

Primanje stranaka uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom.

TELEFONI

099/423-7151, ured u Pregradi

092/346-6800, Stručni suradnik Matija Krizman

099/660-2540, viši stručni suradnik Marko Brozović

097/711-3194, voditeljica ureda Jelena Knjaz

091/459-6709, stručna suradnica Kristina Marušić Piškor

095/358-8595, voditelj Hrvoje Novak


E-MAIL

lag@zagorje-sutla.eu

Hrvoje Novak
voditelj LAG-a


Kristina Marušić Piškor
stručna suradnica


Jelena Knjaz
voditeljica ureda


Matija Krizman
stručni suradnik


Marko Brozović
viši stručni suradnik


Kontakt Lokalne akcijske grupe Zagorje- Sutla za zaštitu osobnih podataka:

 lag@zagorje-sutla.eu

Rad LAG-a sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
U okviru Mjere 19. "LEADER-CLLD"

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020. Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

Projekt 'Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"' (UP.01.3.1.01.0023) te Projekt „#Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost“ (UP.02.1.1.03.0185) sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Zajedno do fondova EU.

Projekt #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela (Decision Number: 2018 – 3894/ 001-001) financira se u okviru programa Europa za građane.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla.

Natrag na vrh