Vijesti i najave

Održana radionica "Stanje provedbe Mjere 19 i izrada LRS za novo programsko razdoblje“

  • Podijeli:
  • Ispis:
Prethodna tri dana, od 02. do 04.11, LAG Zagorje-Sutla je bio domaćin radionice "Stanje provedbe Mjere 19 i izrada LRS za novo programsko razdoblje“ u Termama Tuhelj, čiji su organizatori bili Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna ruralna mreža u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radionica se održava povodom obilježavanja 30 godina LEADER-a, a na istoj su sudjelovali LAG-ovi iz čitave Hrvatske.
Prvog dana, nakon pozdravnih riječi državnog tajnika Zdravka Tušeka, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i načelnika Općine Tuhelj Mladena Hercigonje, predstavnici Ministarstva poljoprivrede dali su osvrt na 30 godina LEADER-a u EU i 15 godina LEADER-a u RH, a potom su zajedno s predstavnicima LEADER mreže Hrvatske i Hrvatske mreže za ruralni razvoj održali prezentaciju o stanju izrade Strateškog plana ZPP 2023. – 2027. za Republiku Hrvatsku, s naglaskom na LEADER/CLLD, sinergiju LAG-ova i koncept Pametnih sela. Za kraj prvog dana, predstavljena su postignuća LAG-ova, u smislu provedenih projekata iz Lokalnih razvojnih strategija te projekata suradnje. U ovom dijelu smo i mi predstavili svoj međuteritorijalni projekt suradnje Skrivena blaga ruralnog turizma.
Drugog dana na radionici su sudjelovali i predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te su dali uvid u analizu stanja provedbe Mjere 19, s naglaskom na provedbu LAG natječaja, osvrt na najčešće pogreške i prijedloge za unapređenje, a potom i prijedloge pojednostavljenja provedbe tipa operacije 19.4.1. Na kraju drugog dana radionice, Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s prezentacijom o izradi Lokalne razvojne strategije za novo programsko razdoblje (stanje izrade koncepta i planirani koraci).
S obzirom da je izrada nove Lokalne razvoje strategije nešto što je za sve LAG-ove izrazito bitno i što nas očekuje u narednim mjesecima, posljednji, treći dan radionice bio je rezerviran isključivo za rad u grupama, na način da su se svi podijelili u 4 grupe po poglavljima Lokalne razvoje strategije te nakon detaljnih konzultacija, promišljanja i dosadašnjih iskustava na papir stavili najvažnije zaključke, prijedloge i mišljenja vezanih za izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023.-2027. Po predstavljanju rezultata rada u grupama, došao je trenutak za zatvaranje radionice, a neki od sudionika su se nakon odlaska iz hotela zajedno s predstavnicima LAG-a Zagorje-Sutla uputili u terenski obilazak uspješno provedenih projekata s područja našeg LAG-a. Tako smo prvo posjetili Desinić i Rodnu kuću Đure Prejca, uspješno proveden projekt za tip operacije 7.4.1. na nacionalnoj razini, a potom i obrt IDA NOVA, Igora Jambrešića u Novim Dvorima Klanječkim, koji se uspješno prijavljivao na natječaje za tipove operacije 6.3.1. i 6.4.1. iz Lokalne razvoje strategije LAG-a Zagorje-Sutla.
Zahvaljujemo organizatorima i suorganizatorima na izrazito korisnoj radionici, iz koje smo svi izvukli zaključke koji će nam uvelike pomoći pri izradi nove Lokalne razvojne strategije te na prilici da naš LAG bude domaćin ovog događanja, a isto tako i svim LAG-ovima koji su sudjelovali na radionici te Termama Tuhelj na organizacijskoj i tehničkoj podršci te cjelokupnoj usluzi.

Javite nam se

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA ZAGORJE - SUTLA

Zagorska Sela 39

49296 Zagorska Sela

Podružnice: Pregrada - Pod Lenartom 1 | Zabok - Ulica Matije Gupca 53

OIB: 51537528813

IBAN: HR5024020061100639892

Primanje stranaka uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom.

TELEFONI

099/423-7151, ured u Pregradi

092/346-6800, Stručni suradnik Matija Krizman

099/660-2540, viši stručni suradnik Marko Brozović

097/711-3194, voditeljica ureda Jelena Knjaz

091/459-6709, stručna suradnica Kristina Marušić Piškor

095/358-8595, voditelj Hrvoje Novak


E-MAIL

lag@zagorje-sutla.eu

Hrvoje Novak
voditelj LAG-a


Kristina Marušić Piškor
stručna suradnica


Jelena Knjaz
voditeljica ureda


Matija Krizman
stručni suradnik


Marko Brozović
viši stručni suradnik


Kontakt Lokalne akcijske grupe Zagorje- Sutla za zaštitu osobnih podataka:

 lag@zagorje-sutla.eu

Rad LAG-a sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
U okviru Mjere 19. "LEADER-CLLD"

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020. Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

Projekt 'Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"' (UP.01.3.1.01.0023) te Projekt „#Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost“ (UP.02.1.1.03.0185) sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Zajedno do fondova EU.

Projekt #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela (Decision Number: 2018 – 3894/ 001-001) financira se u okviru programa Europa za građane.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla.

Natrag na vrh