Projekti

Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici

  • Podijeli:
  • Ispis:

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, a partneri su Mreža udruga Zagor, Grad Zabok, Grad Pregrada i Grad Klanjec. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 54.000 kuna te traje do 30. studenog 2019. godine.

Projekt predstavlja pilotiranje prvih participativnih proračuna za mlade u Hrvatskoj, a što je praksa koju poznaje nemali broj zemalja Europske unije. Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka.

Projektom se provode aktivnosti edukacije, analize proračuna iz perspektive mladih, provedba participativnog proračuna te informiranje. Mladi će steći znanja o dva aspekta financijske pismenosti – osobnim i javnim financijama. Analiza proračuna iz perspektive mladih sastojat će se od upitnika za samoevaluaciju proračunskih rashoda za mlade. Upitnik će analizirati koliko i u kojim proračunskim rashodima mladi participiraju kao korisnici. Izrađena metodologija bit će javno dostupna kao alat koji mogu koristiti druge općine i gradovi. Implementacija participativnog proračuna provest će se kroz informiranje, edukaciju i izbore. Mladi će se upoznati s osnovama participativnog proračuna te predlagati ideje. Donositelji odluka će s mladima razmotriti financijske i provedbene aspekte ideja i pomoći im finalizirati izvedive opcije. Formirat će se timovi koji će animirati mlade da izađu na izbore i odluče o tome koja će se ideja realizirati. Pobjednički projekt bit će financiran i implementiran od strane lokalne samouprave koje su u proračunima za 2019. godinu osigurale sredstva za participativni proračun. Završna konferencija okupit će regionalne i nacionalne dionike, youtworkere i udruge mladih i za mlade te kreirati preporuke JLS-ovima za veće uključivanje mladih u procese donošenja odluka.

Provedbom projekta povećat će se razina financijske pismenosti mladih, unaprijediti razumijevanje i informiranost te uključiti mlade u procese donošenja odluka i važnosti proračuna kao javne politike, osvijestiti lokalnu zajednicu o proračunskim izdacima za mlade, produbiti razumijevanje lokalne samouprave o potrebama i interesima mladih te povećati kvaliteta života mladih u zajednici kroz realizaciju konkretnih projekata koje su mladi odabrali kao prioritetne.

Javite nam se

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA ZAGORJE - SUTLA

Zagorska Sela 39

49296 Zagorska Sela

Podružnice: Pregrada - Pod Lenartom 1 | Zabok - Ulica Matije Gupca 53

OIB: 51537528813

IBAN: HR5024020061100639892

Primanje stranaka uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom.

TELEFONI

099/4237 161 ured Pregrada

091/752 2375 ured Zabok

099/4237 151 ured Zagorska Sela

099/4237 171


E-MAILOVI

ured@zagorje-sutla.eu

projekti@zagorje-sutla.eu

lag@zagorje-sutla.eu

Tajana Broz
voditeljica LAG-a


Jelena Knjaz
voditeljica ureda LAG-a Zagorje-SutlaSTRUČNI SURADNICI:

Blanka Stipčić Berić

Jelena Vuk Lipnjak

Službenica Lokalne akcijske grupe Zagorje- Sutla za zaštitu osobnih podataka:

Tajana Broz, 091/7522 375, lag@zagorje-sutla.eu

Rad LAG-a sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
U okviru Mjere 19. "LEADER-CLLD"

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020. Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

Projekt 'Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"' (UP.01.3.1.01.0023) te Projekt „#Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost“ (UP.02.1.1.03.0185) sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Zajedno do fondova EU.

Projekt #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela (Decision Number: 2018 – 3894/ 001-001) financira se u okviru programa Europa za građane.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla.

Natrag na vrh