Projekti

Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici

  • Podijeli:
  • Ispis:

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, a partneri su Mreža udruga Zagor, Grad Zabok, Grad Pregrada i Grad Klanjec. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 54.000 kuna te traje do 30. studenog 2019. godine.

Projekt predstavlja pilotiranje prvih participativnih proračuna za mlade u Hrvatskoj, a što je praksa koju poznaje nemali broj zemalja Europske unije. Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka.

Projektom se provode aktivnosti edukacije, analize proračuna iz perspektive mladih, provedba participativnog proračuna te informiranje. Mladi će steći znanja o dva aspekta financijske pismenosti – osobnim i javnim financijama. Analiza proračuna iz perspektive mladih sastojat će se od upitnika za samoevaluaciju proračunskih rashoda za mlade. Upitnik će analizirati koliko i u kojim proračunskim rashodima mladi participiraju kao korisnici. Izrađena metodologija bit će javno dostupna kao alat koji mogu koristiti druge općine i gradovi. Implementacija participativnog proračuna provest će se kroz informiranje, edukaciju i izbore. Mladi će se upoznati s osnovama participativnog proračuna te predlagati ideje. Donositelji odluka će s mladima razmotriti financijske i provedbene aspekte ideja i pomoći im finalizirati izvedive opcije. Formirat će se timovi koji će animirati mlade da izađu na izbore i odluče o tome koja će se ideja realizirati. Pobjednički projekt bit će financiran i implementiran od strane lokalne samouprave koje su u proračunima za 2019. godinu osigurale sredstva za participativni proračun. Završna konferencija okupit će regionalne i nacionalne dionike, youtworkere i udruge mladih i za mlade te kreirati preporuke JLS-ovima za veće uključivanje mladih u procese donošenja odluka.

Provedbom projekta povećat će se razina financijske pismenosti mladih, unaprijediti razumijevanje i informiranost te uključiti mlade u procese donošenja odluka i važnosti proračuna kao javne politike, osvijestiti lokalnu zajednicu o proračunskim izdacima za mlade, produbiti razumijevanje lokalne samouprave o potrebama i interesima mladih te povećati kvaliteta života mladih u zajednici kroz realizaciju konkretnih projekata koje su mladi odabrali kao prioritetne.

Video o projektu možete pogledati OVDJE.

Priloženi dokumenti

analiza samoevaluacija uzmi pare
27. studenog 2019. 797,75 KB
program financ pismenost uzmi pare
27. studenog 2019. 851,61 KB
UZMI PARE brosura final
27. studenog 2019. 5,5 MB

Javite nam se

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA ZAGORJE - SUTLA

Zagorska Sela 39

49296 Zagorska Sela

Podružnice: Pregrada - Pod Lenartom 1 | Zabok - Ulica Matije Gupca 53

OIB: 51537528813

IBAN: HR5024020061100639892

Primanje stranaka uz prethodnu najavu telefonom ili e-mailom.

TELEFONI

092/346-6800, Voditelj ureda LAG-a Matija Krizman

099/660-2540, viši stručni suradnik Marko Brozović

099/423-7151, voditelj Hrvoje Novak


E-MAIL

lag@zagorje-sutla.eu

Hrvoje Novak
voditelj LAG-a


Matija Krizman
voditelj ureda LAG-a


Marko Brozović
viši stručni suradnik


Kontakt Lokalne akcijske grupe Zagorje- Sutla za zaštitu osobnih podataka:

 lag@zagorje-sutla.eu

Rad LAG-a sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
U okviru Mjere 19. "LEADER-CLLD"

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020. Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

Projekt 'Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"' (UP.01.3.1.01.0023) te Projekt „#Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost“ (UP.02.1.1.03.0185) sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Zajedno do fondova EU.

Projekt #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela (Decision Number: 2018 – 3894/ 001-001) financira se u okviru programa Europa za građane.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla.

Natrag na vrh